Dobry den vespolek,
rad bych zde zalozil tema, ktere se tu objevuje stale, ale nikdy neni stejne, protoze co clovek, to pribeh a to jiny pohled na zajem o koupi Mustanga.
Takze…EU fanatismus tykajici se aut a jejich motoru me vede k rozhodnuti si poridit auto s poradnym motorem dokud to je pro bezneho smrtelnika mozne. Je mi jasne, ze takova auta (i kdyz ta americka asi ne) tu budou stale, ale cena bude uplne nekde jinde.
K Mustangu jsem se dostal vylucovaci metodou a je to v podstate takovy kompromis v ramci mych osobnich preferenci. Vice mi sedi Dodge Challenger SRT392, pripadne u Chevrolet Camaro SS. Nicmene vzhledem k tomu, ze nechci kupovat auto nove a jako pragmatik nechci byt autem financne zruinovan, tak nasledujici faktory hovori celkem jasne ve prospech Mustanga:
- Z te trojice je to nejrozsirenejsi auto, takze logicky je nejvetsi vyber ojetin
- S vyse uvedenym souvisi i nejpriznivejsi ceny
- Jako jediny z trojice se prodava oficialne v Evrope, takze je mozne poridit i ojete auto se zarukou
- S vyse uvedenym souvisi i dostupnost servisu (i kdyz na ten oficialni u Fordu jsem moc chvaly neslysel) a nahradnich dilu
- Pokud jsem cetl spravne nejen tady na foru, tak cena nahradnich dilu neni nijak fatalni a snad ani prace nebude stat jako u nemecke premie
- Z te trojice je to nejvetsi legenda a diky dostupnosti je nejvetsi zakladna uzivatelu na pripadne rady, tipy, srazy apod.
Jak pisu vyse, ten plan nakupu je tak trosku “vynucen” okolnostmi a obavou, ze treba za 5 let uz nebude sance neco takoveho koupit, nebo bude stat treba jako v Holandsku. Kdyz to vezmu racionalne, tak ho vlastne vubec nepotrebuju…ale chci ho

bydlim a pracuju v centru Prahy, takze se pohybuji pomoci MHD nebo pesky. Pokud potrebuji auto na cestu mimo mesto, muzu si pujcit SUV nebo sedan od rodicu.
Myslenka je tedy takova, ze Mustang bude hracka pro radost – provoz v podstate pouze o vikendech ci v dobe volna…minimum jizdy po Praze, spise takove to kochani se jizdou na venkove, obcas vylet na autobahn a laka me zkusit nekdy i nejaky okruh…jizda v maximalni mozne mire pouze na suchu a pres zimu vubec.
Nejdrive jsem si pohraval s myslenkou koupe veterana ze 60. let, ale vzhledem k absurdnim cenam (chci auto hotove a ne z vraku delat projekt, to me fakt nebavi) a faktu, ze jine auto nemam (a tudiz bych nemohl zarucit, ze jej nekdy prece jen nebudu pouzivat i k necemu jinemu nez jen k vikendovym projizdkam), jsem to zavrhl. Faktorem byla taky pasivni bezpecnost auta.
Volba tedy padla na posledni generaci. Coupe GT, automat a samozrejme V8. To jsou hlavni pozadavky. Pak mam jeste nejake preference barvy, ale u ojetin si clovek prilis vybirat nemuze. Za poslednich nekolik mesicu jsem procetl snad vsechny recenze, shledl videa, sleduji inzertni portaly…ale presto se mi hlavou hodni otazky jako treba:
1) Je velky rozdil mezi auty z let 2015-2017 a 2018? Zajimaly by me nejake realne zkusenosti, tj. zda maji smysl ty penize navic. Zatim je pro me argument vetsi vykon (i kdyz ne o moc), novejsi automaticka prevodovka, mene bachraty predek, priplatkove tlumice a hodnotnejsi interier
2) Je v Praze ci v okoli servis, kde to auto skutecne umi servisovat? A idealne tak, ze tomu skutecne rozumi a bavi je to…
3) Kde je nejlepsi Mustanga poridit? Az do nedavna se mi zdalo, ze v Nemecku (treba na mobile.de) jsou ceny relativne duverychodnych kusu (bouracky z Litvy me nezajimaji) o 10% i vice nizsi nez u nas…castecne taky kvuli cca 10x vetsi nabidce nez u nas samozrejme. Ale posledni dobou, kdyz koukam na tuzemske inzertni servery, se mi zda, ze se ceny trosku srovnavaji. GT V8 se da najit za cca 750 000, nektere i za nizsi cenu. Samozrejme roky 2015-2016 vetsinou. Pred casem byla jedna predvadecka z roku 2018 k mani nekde v Ostrave pod 700 000, ale to mi prislo az podezrele, tak to treba bylo bourane, tezko rict. Navic predvadecky sice maji nizke najezdy a jsou v plne vybave, ale jsem skepticky ke stavu motoru, protoze lidi se chovaji jak hovada nejen k vlastnim vecem, ale zejmena k vecem, ktere nejsou jejich. Cili idealne mao jete auto, po prvnim majiteli, neprovozovane v zime a garazovane.
Predesilam, ze nejsem zadny odbornik, takze urcite budu hledat nekoho, kdo se v Mustangach vyzna a bude schopen auto za poplatek proklepnout (at uz v CR nebo venku) – kolega takto kupoval auto v Nemecku (VW Passat) a nejaky pan to nabizi jako sluzbu – dela nekdo u nas neco takoveho i v pripade Mustangu? Vzdy je lepsi, kdyz se na auto podivat clovek, ktery se primo na ten ktery typ specializuje.
Tak to by bylo prozatim vsechno.
Diky vsem za precteni a eventualni reakce.