Čau, v zimě jsem si koupil 2006 GT Convertible, počkal do léta a teď jezdím a první problém už se zjevil. Při jízdě se každých pár minut stane, že auto ztratí tah, má nulovou reakci na plynový pedál, točí 500 otáček (někdy rovnou chcípne, někdy se drží) a už se dá jenom plachtit a koukat kde přistát. Svítí buď ikona klíče, nebo vrtulník s klíčem dohromady. Po nastartování buď obojí zmizí, nebo vrtulník svítí. Občas nejde pokračovat v jízdě, tj. motor naskočí ale hned zase chcípne. Takhle opakovat několikrát, než se chytne. Původně se to projevovalo jen tak, že po nastartování jsem se rozjel, auto chcíplo, zhruba jednou za 14 dní. Prostě jsem opět nastartoval a odjel. Teď jsem absolvoval několik cest do Srbska a zpět, kde jsem to pořádně ozkoušel a poprvé se stalo, že za jízdy auto zdechlo, po zhruba 800 kilometrech. Zastavil jsem, znovu nastartoval a pokračoval. Pak jsem několik dní jezdil po Srbsku a od té doby se to chová viz výše, prostě to sem tam úplně chcípne.
Diagnostika:
Dneska jsem tomu věnoval odpoledne a projížděl auto po okolí. Chyba se vyskytuje sporadicky, někdy při akceleraci, někdy při deceleraci, někdy při jízdě konstantní rychlostí. Průběh chyby je různý, někdy auto rovnou chcípne, někdy drží 500 otáček a nereaguje na plyn, někdy se jen rozsvítí ikona klíče, auto se přepne do nouzáku a ještě reaguje na plyn a dá se s ním jet - poněkud divně řadí a nemá výkon a nesmí se zastavit, jak se zastaví => 500 RPM a bez reakce na plyn. Nakonec jsem na parkovišti se zhasnutým motorem a klíčkem v pozici ON vymazal všechny chyby a začal šlapat na plynový pedál a poslouchal klapku. Nejdřív při sešlápnutí dělal motorek konstantní zvuk a při uvolnění pedálu asi 3x klapnul při zavírání. Nevím, zda je toto chování OK, ale chybu to nevyhazovalo. Pak jsem na pedál několikrát za sebou šlápnul naplno (WOT) a hned pustil. V tu chvíli se průběh změnil, konstantně jsou vyhazovány DTC soft i hard kódy. Při sešlápnutí to buď neudělá nic, nebo to nějak zoufale klapne, ale nic víc. Při uvolnění pedálu to několikrát zaklape. Při otočení klíčkem do pozice ON to předtím otočilo klapkou tam i zpět, zřejmě aby ověřil funkci. Nyní to několikrát klapne oběma směry a ihned to vygeneruje chybové kódy. Teď to stojí na parkovišti a nejde nastartovat, hned po nastartování chcípne. Přesně tato situace nastala v Srbsku, přes noc se to vzpamatovalo a dovezlo mě to domů.
Chybové kódy konkrétně:
P2104
P2016 (soft)
P2111
P2112
P2135 (soft)po vymazání normální ježdění, když se to pak za jízdy znovu projevilo, ihned po zastavní naměřeno:
P2104 (soft)
P2106 (soft)
P2111 (soft)
P2135 (soft)
po opětovném vymazání a promačkávání plynového pedálu s klíčkem v pozici ON se opakovala dvojice chyb nevím přesně kterých (nezapsal jsem si), ale jedna z nich byla
P2112 (TACS - Stuck Closed) a myslím že ta druhá je
P2104, což je Throttle Actuator Control System - Forced Idle, to je podle mě opatření které to generuje, aby se auto náhodou nezbláznilo a nerozjelo se proti zdi, protože na údaje ze senzorů už se nemůže spolehnout a neví, jestli je ta klapka otevřená, nebo zavřená, to podle mě dále generuje idle otáčky na 500 a tím pádem auto chcípá hned po nastartování, protože prostě nedá vzduch.
Prodejce deklaroval výměnu brzd, olejů a filtrů, nemám důvod nevěřit ale přední brzdy buď neměnil, nebo jsem je sjel za 10 tisíc km (no, já bych se ani nedivil..), brzdy už jsem vyměnil, objednal jsem rovnou olej (tyjo, 5W20...), motorcraft svíčky, olej. a vzduch filtr, které též vyměním, než budu pokračovat. Dále jsem vyčistil škrtící klapku a ověřil, že konektory pro klapku, senzor klapky a maf nejsou zaoxidované, nebo jinak poničené, ale tím se problém nevyřešil.
Odhaduji, že se jedná buď o samotné throttle body (škrtící klapku), konkrétně o ten motorek co jí řídí, nebo o senzor klapky na druhé straně klapky (throttle position sensor), nebo o obojí, nebo o senzor někde na samotném pedálu (podle mě nepravděpodobné a hlavně podle schémat co jsem viděl jsou na tom pedálu snad 3 nezávislé snímače, takže bych byl radši kdybych na to nemusel sahat).
Máte někdo nápad, jak zjistit o který díl se přesně jedná? Případně které konkrétní číslo dílu to je? Na amerických webech jsem se dozvěděl, že o tomto problému šla noticka všem Fordím servisům a řešení je v namontování nové revize TPS, tj. snímače polohy škr. klapky, která je o něco větší, na Mustang existuje její speciální revize, páč se jinak nevešla pod kryt (ta stará verze je menší a kulatá, nová verze je o něco větší a má tvar obdélníku) a hlavně se při tom údajně
musí přehrát ECU, což sám neprovedu. Můžete to někdo potvrdit, nebo vyvrátit? Johan má teď dlouho dovolenou a já bych za 14 dní potřeboval zase jet do Srbska, takže díly musím objednat už teď, jinak to do té naší kotliny nestihne přijít. Případně pokud jsem někde v postupu udělal chybu, upozorněte mě na ni prosím, nejsem profík, jen fanda

Díky.
UPDATE: Ještě stojí za zmínku chování otáček při jízdě. Od chvíle co na to dávám pozor jsem běžně pozoroval toto chování (automatická převodovka): Při jízdě konstantní rychlostí, pokud dám nohu z pedálu plynu, otáčky spadnou na cca 800 a auto jakoby vyřadí. Při jakémkoliv sešlápnutí auto znovu "zařadí", otáčky povyskočí na běžnou úroveň toho kterého převodového stupně a pak teprve začne akcelerovat. Nyní s těmito chybami, pokud se auto rozhodlo pokračovat v jízdě (než vyhlásilo forced idle a nouzák), udržovalo konstantní otáčky třeba i 1200RPM a doslova lehce samo táhlo, ale na přidání plynu reagovalo okamžitě a hned vystřelilo.